Selecteer een pagina

Met de historisch lage rentestanden is het afsluiten van een hypotheek nu veel aantrekkelijker dan het dertig jaar geleden was. Je bent namelijk veel minder geld kwijt aan de kosten voor het lenen van een grote som geld. Daar staat wel tegenover dat je tegenwoordig tot maximaal 100% van de koopprijs mag lenen. De kosten die je maakt voor het inrichten van je woning mogen niet meegefinancierd worden. Daarvoor zul je zelf een aparte voorziening moeten regelen. En heb je al een hypotheek? Dan is het interessant om te bekijken of je geld kunt besparen door een scherper aanbod te kiezen.

Maak de rekensom

Lagere maandlasten door een beter hypotheekaanbod, wie wil dat nou niet? Toch ligt het allemaal net iets ingewikkelder dan je misschien zou denken. Een lagere rente hoeft nog niet per definitie te betekenen dat je voordeliger uit bent door je hypotheek over te sluiten. Je krijgt namelijk ook te maken met nieuwe kosten en die moeten natuurlijk lager blijven dan het verschil in de rentetarieven om er gunstig uit te komen. Een voorbeeld van die extra kosten is het opnieuw laten taxeren van het huis. De hypotheekverstrekker wil natuurlijk precies weten hoeveel het pand nu waard is. De kosten daarvoor zijn voor jouw rekening, dus die zul je moeten verrekenen met het voordeel dat je eruit haalt. Als je kiest voor de optie oversluiten hypotheek, zorg er dan ook voor dat je goed de voorwaarden van de oude en nieuwe hypotheek met elkaar vergelijkt.

Creƫer zekerheid voor jezelf

Het oversluiten van je hypotheek op basis van de huidige lage rentestand kan je wat extra zekerheid geven. Vooral wanneer je een hypotheek met een lange looptijd kiest, geeft dat vaak extra rust. Je weet dan bijvoorbeeld zeker dat je in de al die jaren dezelfde lage rentestand behoudt, doordat je die nu vastzet. Als je echter van plan bent om over een paar jaar te gaan verhuizen, heeft oversluiten waarschijnlijk niet veel zin. De looptijd van je nieuwe hypotheek is dan niet lang genoeg om het oversluiten rendabel te maken. Ook moet je er goed over nadenken wat je doet als voor jou de rentevastperiode over enige tijd afloopt. Weliswaar kun je nu al overstappen naar een andere hypotheek, maar uiteindelijk zal je huidige hypotheekverstrekker je ook een nieuw aanbod doen dat mogelijk nog gunstiger is.