Selecteer een pagina

Gezond eten, lekker eten en niet te veel eten. Dat is wat wij allemaal toch zo graag willen. Het is belangrijk dat je een middenweg vindt want jouw budget lijdt er ook onder. Gezond eten is vaak duur. Toch zijn er enkele voordelige tips die jou wellicht kunnen helpen om te besparen op je voeding.

1. Koop op basis van je voorraad

 

Voordat je je inkopen gaat doen, is het goed om je voorraad na te gaan. En het niet vergeten te doen, want anders ga je twijfelen in de supermarkt. Het kan dan zijn dat je toch besluit om iets te kopen dat je al hebt. Je geeft dan dubbel uit en lijd je dus verlies. Door je voorraad eerst te checken en een boodschappenlijstje te maken, kun je deze dubbele uitgave vermijden.

 

2. Koop voordelig

 

Let op wat jou het voordeligst uitkomt bij het doen van je boodschappen. Van producten die je vaker gebruikt, kun je de voordeelverpakkingen uitkiezen. De inhoud is vaker groter dan de kleinere verpakkingen maar je kunt wat overblijft opslaan in de koelkast. Of invriezen. Hoef je wellicht ook minder vaak naar de supermarkt. Bespaar je ook nog eens op vervoerskosten.

 

3. Drink meer water

 

Drinkwater is goedkoper dan welk ander drankje en is ook het gezondst. Uiteraard houden wij mensen ook van een lekker drankje, afgezien van water. Alcohol, ijsthee of prik en ga zo maar door. De hele week door deze dranken nuttigen gaat aardig wat kosten. Wellicht zijn sommige ook schadelijk voor je gezondheid. Gebruik ze met mate en indien deze schadelijk zijn, weg te laten.

 

4. Let op het seizoen

 

Vrijwel alle groeten en fruit soorten zijn het heel jaar door verkrijgbaar. Echter niet tegen dezelfde prijs. Sommige van deze groeten en fruit soorten zijn seizoensgebonden. Slechts in bepaalde perioden van het jaar worden deze geoogst en zijn juist dan laag geprijsd. Ga na om welke groeten en fruit het gaat en haal jouw voordeel hieruit. Pas jouw dieet hieraan en profiteer van nog een besparing.

 

5. Voedsel invriezen

 

Wie bewaart, heeft altijd wat. Heb je teveel gekookt en is er aanzienlijk wat eten over? Vries het in, zolang het geen klaargemaakte groeten is. Indien je verse groeten hebt, kun je deze wel invriezen. En als het vlees of vis betreft, kun je deze ook voor langere perioden in de diepvries doen. Bespaart je ook tijd en moeite wanneer de prijzen in de winkels te hoog zijn. Even opwarmen en klaar is Kees!

 

6.  Snoep minder

Nuttig minder lekkers en als je toch moet snoepen, verschuif het naar het weekend. Hou je van snoepen, snacks en andere lekkers? Dan kun je besparen op de kosten hiervoor door deze voor het weekend te laten. Hou ook rekening met de hoeveelheid van de lekkere dingen die je wenst te gebruiken. Minder snoepen zorgt er ook voor dat je minder diep in je buidel hoeft te tasten.

7. Verminder het uiteten

 

Uiteten kost uiteindelijk meer dan wanneer je je eten zelf zou bereiden. Bij uiteten betaal je voor de hoeveelheid die het restaurant ter beschikking stelt voor een bepaald bedrag. Bereid je het zelf dan bepaal jij de hoeveelheid en het budget. En als het overblijft, kun je het invriezen. Verder bepaal jij ook hoe het eten thuis bereid wordt. Het eten thuis kun je gezonder bereiden.

Al met al betreffende besparen op je voeding

Je kunt zeker besparen op je leefstijl. En als je het niet reeds deed, kun je ook nog je leefstijl ombuigen naar een gezonde leefstijl. Zoals minder uitgeven aan frisdranken, alcoholische dranken, snacks en zoetigheid. Gezond eten hoeft niet duur te zijn. Je kunt nagaan wanneer en welke soorten groenten en fruit goedkoop te krijgen zijn. Eet minder vaak uit en bespaar ook zo op je voeding.