Selecteer een pagina

Iedereen wil zo min mogelijk belasting betalen. Je werkt hard om brood op tafel te zetten. En dan wil je niet dat het grootste deel van je zuur verdiende centen naar de belastingen gaan. Maar kom je wel in aanmerking voor minder belasting? Hoe betaal je minder belasting? Er zijn mogelijkheden om te besparen op je belasting. Belangrijk is dat je wet- en regelgeving goed doorneemt. Wij geven je een aantal tips.

1.  Weet wat je aftrekposten zijn

 

Neem de tijd om de lijst van aftrekposten in de belastingaangifte goed door te nemen. Zo kom je erachter welke aftrekposten jij mag doorvoeren in een bepaald jaar. Voorbereidend op het volgend jaar kun je dan aanpassingen plegen zodat je in het volgend jaar minder belasting betaalt. Door meer aftrekposten toe te voegen aan je belastingaangifte op basis van de regels van de belastingdienst uiteraard. Aftrekposten waarvan je eerder niet op de hoogte was en nu wel dus kun je besparen.

 

2. Doneer meer

 

Door meer te doneren kun je op den duur minder belasting betalen. Wat je wel moet doen, is de regels goed nagaan van hoe het systeem werkt. Hierbij onderscheiden we periodieke donaties en gewone donaties.

Bij periodieke donaties ben je voordeliger uit dan bij de gewone donaties. Bij de periodieke donaties is het volledig bedrag aftrekbaar.

Terwijl bij gewone donaties het pas aftrekbaar is als deze meer dan 1% van het totaal jaarinkomen bedragen. Een ander nadeel van de gewone donaties is dat er een plafond vastgesteld is hierbij. Maximaal 10% van het inkomen. Partners dienen hun inkomen ook bij elkaar op te tellen.

 

Betreffende de periodieke donaties moet je ervoor zorgen dat je minimaal 5 jaar lang aan een bepaalde organisatie zal doneren. Verder is het belangrijk dat je een aantoonbare overeenkomst hebt met de organisatie betreffende de periodieke donatie. En dan is het volledig bedrag aftrekbaar en bespaar je op je belastingen.

 

3. Pensioenpremie aftrekken

 

Je kunt ook belasting besparen ten aanzien van het opbouwen van pensioen. In deze gaat het om het geval je geen of niet voldoende pensioen hebt opgebouwd bij je werkgever. En dat is dan voor het geval je de afgelopen 7 jaar geen of onvoldoende pensioen hebt opgebouwd bij je werkgever. 2 termen zijn hierbij belangrijk namelijk, jaarruimte en reserveringsruimte.

Jaarruimte heb je indien je in het huidig jaar geen of niet voldoende pensioen opbouwt bij je werkgever.

Reserveringsruimte heb je als de afgelopen 7 jaar geen of niet voldoende pensioen hebt opgebouwd bij je werkgever. Deze betaalde premies kun je aftrekken op je inkomstenbelastingaangifte en betaal je zo dus minder belasting.

 

Alles overziend betreffende besparen op je belasting

 

In dit artikel helpen we je met 3 tips teneinde minder belasting te betalen. Afgezien van deze mogelijkheden zijn er nog meer die je online kunt bekijken. Je kunt besparen op je belasting door goed op de hoogte te zijn van wat je mag doorvoeren als aftrekpost. Wie weet betaal je al die tijd te veel belasting terwijl er een aantal punten zijn die jij als aftrekpost mag doorvoeren. Door meer te doneren en wel door meer periodiek te doneren kun je ook besparen op je belasting. Verder kun je ook nog besparen en zorgen voor je oude dag door adequaat pensioen op te bouwen. Indien je werkgever dit niet of onvoldoende voor je heeft geregeld.