Gratis beschermingMoet je nu geld uitgeven voor internetbeveiligingssoftware of is een gratis oplossing al voldoende om je computer op internet te beschermen? We gaan je in dit artikel uitleggen waarom een gratis antivirus meer dan voldoende is voor je pc en waarom je nooit moet betalen voor beveiligingssoftware.

Het is vanzelfsprekend en het zal je niet verbazen. Softwarebedrijven, die zich aankondigen als de beveiligers van je pc, hebben hetzelfde doel als van de ontwikkelaars van malware en dat is geld verdienen.

Antivirusproducten ontwikkelen was vroeger een edele zaak, de gemeenschap te hulp schieten, door een aantal enthousiastelingen, tegen kinderlijke streken van een paar misdadigers op zoek naar aandacht. Maar toen werden virussen bedacht om geld te verdienen en ontwikkelaars van antivirussoftware verwelkomden graag investeerders om een stabiele winstgevende situatie te creÎren rond hun vaccins.

Zou je moeten betalen voor internetbeveiligingssoftware? Een antivirus kan gratis zijn!

Heb je een antivirus nodig? Of, met een ietwat opgeblazen term, heb je ìInternet beveiligingî nodig? Je kan gratis software downloaden van doeltreffende antivirusproducten van bekende merken en zelfs van Microsoft, met zijn Security Essentials. AVG Free &Avast†dit zijn de grote namen die gratis antivirusprogrammaís leveren.

Venters van commerciÎle antivirus fabrikanten bundelen, om hun inkomsten te vergroten, uitgebreide pakketten met verkoopbare extraís, speerpunten zoals antispyware, firewalls, online backups en ouderlijk toezicht. Hiermee weten ze van elke gebruiker een aantal euro extra per jaar binnen te halen. Volgens ons is het grootste deel van deze extraís totaal nutteloos.

Neem firewalls, bijvoorbeeld. De ìpersonal firewallî dateert uit 2003 toen systeemlekken in Windows XP de mogelijkheid gaven aan wormen om via het netwerk bij elke pc binnen te gaan. Microsoft reageerde toen met een ingebouwde firewall in Service Pack 2 en deze firewall is sindsdien standaard ingeschakeld.

Toch is hij nu niet langer essentieel, omdat Microsoft zijn RPC (remote procedure call) fouten heeft opgelost. Zeer populaire besturingssystemen zoals Mac OS X en Ubuntu hebben standaard geen firewall aan, maar zijn desondanks stukken veiliger dan Windows.

De virusscanner werkt niet meer, volstaat een gratis virusscanner?

Antispyware werk niet meer en we willen daarvoor niets betalen dus. Bij onze laatste controle, waren cookies en webbakens (ook web bug of tracking bug genoemd) nog steeds aanwezig om het gebruik van onze pcís te bespioneren, zelfs met dit beveiligingstheater geÔnstalleerd.

Andere extraís die gebundeld worden met internetbeveiligingspakketten kunnen mogelijk enige zin hebben, hoewel dit per geval kan variÎren.

Trojaanse paarden, binnengelaten door naÔeve gebruikers en zero-day aanvallen, in het besturingssysteem of in geÔnstalleerde programmaís, zijn de twee grootste bedreigingen voor elke modern besturingssysteem. Antivirussoftware kan je waarschuwen voor Trojaanse paarden wanneer je, in de installatie dialoogvenster, op OK klikt, maar nog onbekende lekken zullen intrusies veroorzaken die voorbij je antivirussoftware kunnen. Er worden veel ìbackdoorsî (achterdeurtjes) geopend, vooral door Flash van Adobe en, de laatste tijd steeds serieuzer, door Java van Oracle.

Nu dat Flash dood is in de mobiele omgeving wordt het steeds makkelijker om zonder hem te leven. En, als je de veiligheid van je computer belangrijk vindt, doe je jezelf een plezier en verwijdert Java ook. Want of je nu 50 euro of zo per jaar over hebt die de antivirus industrie met jou hoopt te verdienen of je de gratis versie gebruikt die dezelfde antivirus engine heeft, moet je nooit veronderstellen dat de zogenaamde ëbeschermendeí software een veilige oplossing biedt voor de vele lekken die door plug-ins zoals Java worden veroorzaakt.