In 2018 gaat de energierekening weer omhoog door de verhoogde energiebelastingen. Vooral gas wordt duurder. Door nu over te stappen naar een energieleverancier met vaste leveringstarieven, bespaar je sterk op deze kostenverhoging. De korting die je ontvangt bij de overstap naar een nieuwe energieleverancier, de zogenaamde welkomstkorting, is namelijk een stuk hoger dan de prijsstijgingen van volgend jaar. Om te achterhalen waar de hoogste welkomstkorting momenteel geboden wordt, kun je gebruik maken van een energievergelijker. Je ziet dan meteen de tarieven die door verschillende energieleveranciers worden gerekend op basis van de persoonlijke situatie.

Energievergelijkers

Er zijn een hoop energievergelijkers beschikbaar. Zoveel zelfs, dat er momenteel meer energievergelijkers te vinden zijn dan daadwerkelijke energieleveranciers. Alle verschillende energievergelijkers gebruiken heeft weinig nut. Je zult zien dat de prijzen bijna overal hetzelfde zijn. Dat komt doordat energieleveranciers dezelfde deals aanbieden aan de verschillende vergelijkers. Maar let op! Deze deals bieden de energieleveranciers niet aan klanten die via de website van de energieleverancier zelf binnenkomen. Op een eigen website heeft de energieleverancier namelijk geen concurrentie te duchten. Het is daarom zeker aan te raden over te stappen via een energievergelijker en niet via de energieleverancier zelf.

Welkomstkortingen

Om in de top van goedkoopste energieleveranciers te komen, biedt de ene leverancier een nog hogere korting dan de andere. Deze korting is alleen bedoeld voor nieuwe klanten en wordt daarom de welkomstkorting genoemd. Deze welkomstkorting wordt aan het eind van de contractperiode verrekend op de eindafrekening. Stap je vervolgens niet over? Dan geniet je het jaar erna niet opnieuw van de welkomstkorting en ga je dus weer onnodig teveel betalen. Om optimaal te besparen op de energierekening dien je dus jaarlijks over te stappen van energieleverancier.

Overstapproces

Het overstappen van energieleverancier gaat voor de consument volledig automatisch. De nieuwe leverancier zorgt ervoor dat het contract bij de oude leverancier wordt opgezegd. De nieuwe energieleverancier zorgt er tevens voor dat de energielevering niet onderbroken wordt. In principe merk je dus helemaal niets van de overstap. Daarnaast heb je bij een online overstap ook nog eens 14 dagen bedenktijd. Mocht je binnen deze 14 dagen besluiten toch bij de huidige energieleverancier te willen blijven, of heb je ergens ander een beter aanbod gekregen? Dan kun je de overstap zonder consequenties stopzetten.

Vergelijking op maat

Veruit de meeste energievergelijkers bieden bezoekers een vergelijking op maat. Dat wil zeggen dat de tarieven die getoond worden volledig zijn opgebouwd op basis van de huidige situatie van de gebruiker. Het enige dat je hiervoor hoeft in te vullen zijn postcode en huisnummer, metertype en verbruik. Je ziet dan direct welke tarieven door verschillende energieleveranciers gehanteerd worden. Zie je deze mogelijkheid niet? Dan is het waarschijnlijk voordeliger om verder te kijken. De kans is dan namelijk groot dat de website waar je energieprijzen vergelijkt, niet de beste prijzen biedt.