Denk je eraan om een warmtepomp te kopen, maar weet je niet waar je allemaal op moet letten? Wees gerust, je bent niet de enige! Er zijn vele mensen die willen overstappen maar zo hun twijfels hebben. Om deze groep te helpen, zetten we de belangrijkste factoren bij het kopen van een warmtepomp op een rij.

Let op de grootte

Omdat de warmtepomp op dezelfde manier (maar omgekeerd) werkt als een airco, moet je bij het aanschaffen ervan met ongeveer dezelfde dingen rekening houden. Een van de eerste dingen waar je naar moet kijken is de ruimte die verwarmd moet worden. Is het alleen voor de woonkamer of voor het hele huis. Aan de hand van deze gegevens wordt dan bepaald welk vermogen en rendement de warmtepomp moet hebben.

Beschikbare ruimte

Zoals je waarschijnlijk al zult weten, hebben warmtepompen ruimte nodig, zowel binnen als buitenhuis. Dit wordt nog belangrijker wanneer er een buizen netwerk moet worden aangelegd voor bijvoorbeeld een warmtepomp die grondwater als warmtebron zal hebben. Bepaal daarom eerst of je wel voldoende ruimte hebt voor zo een installatie.

Isolatie van je woning

Warmtepompen worden aangeschaft omdat ze in de eerste plaats zuiniger zijn op energieverbruik. Hierdoor zijn ze de hoge aanschaf en installatiekosten wel waard. Echter, als er geen goed isolatie aanwezig is, heeft dit allemaal geen zin. Warmte gaat verloren en dat is juist wat je probeert te behouden. Zorg er dus voor dat de isolatie van je woning goed in orde is, voor je een warmtepomp koopt.

Tot slot

Als je erover denkt een warmtepomp aan te schaffen, dat juichen we dat zeker toe, maar niet voor je goed heb nagedacht over de bovengenoemde zaken.